Finlands oboe och fagottförening r.f. (SOFS) grundades av 40 ivriga oboister och fagottister 5.10.1985 i Tammerfors. Föreningens mål är att främja oboe och fagott spelande i Finland och bekanta stora allmänheten med instrumenten och musiken som komponerats för dem. För tillfället har föreningen ungefär 300 medlemmar som består av både professionella och amatörmusiker, musik studerande och andra vänner av oboe och fagott. Förutom de egentliga medlemmarna har föreningen fem hedersmedlemmar.

Föreningen ordnar många slags tillställningar för sina medlemmar, bland annat konserter, seminarier och instrumentutställningar. Många av dem är öppna för allmänna publiken och ordnas på olika orter i Finland, till exempel under Nystads Crusell vecka.

Fyra gånger om året publicerar föreningen en tidning som innehåller

  • aktuella nyheter
  • artiklar om inhemska och utländska evenemang, t.ex. internationella oboe- och fagottföreningens kongresser, vid vilka finska föreningens medlemmar har både deltagit och uppträtt.
  • information om kommande konserter, kurser och evenemang

Medlemmar kan använda tidningen till att meddela om adressförändringar och instrument som är till salu.

Föreningen äger en notsamling, uppkallad efter Asser Sipilä, som bevaras vid Sibelius museet i Åbo. Föreningens medlemmar kan låna de cirka 350 stycken som ingår i samlingen och som huvudsakligen består av oboemusik, men även fagott och kammarmusik.

SOFS är Europas äldsta nationella oboe och fagottförening. Den är också en associerad medlem av Internationella oboe och fagottföreningen (International Double Reed Association, IDRS).


 

Adressen: Finlands Oboe- och Fagottförening r.f.
Suorankulmankatu 61
15610 Lahti
FINLAND
EMail: